Първи уроци по оцеляване и забогатяване I

Първи уроци по оцеляване и забогатяване I

Вече знаем, че в банките ни има над  40 милиарда лева спестявания – мъртвите пари, както се наричат.

Доста повече е нашата задлъжнялост и външна и вътрешна /междуфирмена/.

И вместо да използваме собствените си ресурси, които да ни носят печалба, ние продължаваме да гледаме към Европейските ресурси.

Защото има едни от 20 до 70% от инвестицията, които се връщат след завършването на съответния инвестиционен проект.

И това е достатъчна ПРИМАМКА за ползване именно на тези ресурси. А не на собствени ресурси. Или ресурсите на другите, наричат се инвеститори, които имат пари, но нямат идеи.

Докато вие имате идеи, но нямате пари!  Идеи, които да  ПРИВЛЕКАТ  средства за определен проект!  Достатъчно добър проект, който едновременно с одобрението на инвеститорите ви, да елиминира всичките им възражения и опасения за евентуален провал на вашето начинание.

Например проект може да бъде и откриването на най-обикновен магазин или фризьорски салон. 

До по-сложен проект за някакво малко производство или отглеждане на някакви земеделски култури.  Които изискват определени ресурси /пари/ , които да се употребят  за организиране на цялата дейност - помещение, машини, материали, труд и други.

Ако се съберат достатъчно съмишленици може и да се роди по-голям и амбиционен проект. Като индустриалното производство на вашия продукт, вашата машина или какво ли още не!

По този традиционен начин се правят инвестициите в мнооого, мноого страни по света. Впрочем и в европейските страни преди да се пръкне Европейския съюз. И да създаде Европейската банка за развитие и Европейските фондове. Които впрочем се събират от страните-членки.

И какво всъщност се случва? Ние даваме едни пари /членски внос за членството ни в ЕС/ , които впоследствие ни се връщат като компенсация за добре изпълнен проект.

Както се твърди в пресата ни, обаче, ние усвояваме много малко от тези пари. И защо?

Защото не сме имали добри проекти, защото не са били одобрени  от политическата сила, която е на власт, защото авторите им са от друга политическа сила и не може да им се подаряват на тези, другите европейски пари докато сме на власт и т.н. и т.н.

Да не говорим, че цялата процедура е толкова тромава и зависеща от администрацията, която всички си знаем каква е, че на човек, с идея, която много иска да осъществи, му идва в повече.

Тогава?

Ами, според мен, трябва да се използва добрата стара традиция за провличане на инвеститор.

Как да стане ще се опитам да покажа с теория и практика в следващата публикация.

Първи уроци по оцеляване и забогатяване II

Как да го направим?!

Никак не е лесно! Да измислиш някаква дейност, да планираш начина за изпълнение, да направиш сметките /баланса/ за успешното стартиране и продължаване на тази дейност.

И сега най-важното! Ако нямаш достатъчно капитал, как да го намериш!

Няма начин за привличане на капитал, който да е толкова добър, че да го приемеш.  Може би трябва да е комбинация от няколко начина.  Например:

-          Привличаш съмишленици /приятели или НЕ толкова приятели/ като им разкажеш и покажеш достатъчно убедително как идеята ти ще заработи.  Ако са приятели, ще ти кажат всички недостатъци на идеята и даже може да ти предложат алтернативни или по-добри варианти. Ако са НЕ толкова приятели, ще те подкрепят и даже може да ти предложат варианти, които изглеждат приемливи, но надали ще бъдат приложими.  Искам да кажа, че може и да те подведат.

Моят съвет е - да  премислиш всичко предложено и да отсееш зрънцата рационални идеи, с които да се съобразиш в бъдеще. Това упражнение е АБСОЛЮТНО необходимо за да се ориентираш доколко си се съобразил в своя проект с рисковете и подводните камъни при реализацията на идеята ти.

-          След като чуеш възможно най-много мнения и предложения е време да потърсиш средствата за изпълнение на проекта си.  Ако междувременно някои от приятелите изяви желание за подкрепа включително и финансова, прецени дали можеш да се довериш на този приятел.

Дали няма да използва идеята и да те отстрани елегантно, когато нещата потръгнат с довода, че ТОЙ е дал парите за тази дейност! Ако имаш увереност, че си предвидил  начини да контролираш цялостната дейност както на старта , така и след това,  можеш да се възползваш от приятелската помощ и подкрепа. В някои случаи такова сътрудничество се оказва  доста плодотворно.

-          Когато, обаче нямаш  подкрепа от приятел, търсиш друго решение.   Непознати инвеститори. Как да ги намериш? Най-добре да ти препоръчат такива хора. Може да се намерят и сдружения, които събират инвестиции и търсят добри идеи и проекти, където да ги вложат.

Обаче трябва да имаш пред вид, че такъв тип инвеститори се интересуват само от добрите, реално приложими на практика и лесно осъществими проекти.  И най-вече се интересуват от ПЕЧАЛБАТА! Трябва да си готов да се разделиш с част от печалбата си, а може би и със свободата си на действие, за да се възползваш от такова финансиране.

Това, разбира се е въпрос на преговори, но и на твоето собствено финансово участие. Ако имаш само една идея, неподкрепена от реални резултати и нямаш поне част от капитала, може да се озовеш на резервната скамейка на реализацията й, а други, които имат по-голямата част от инвестицията, да я осъществят!  Ако има такава опасност, поне се опитай да ПРОДАДЕШ идеята и проекта си възможно най- изгодно за теб!

-          Остава и варианта - добрата стара банка. Финансиране от банка на идея, няма как да се осъществи, защото банките искат гаранции. Не какви да е, а недвижими имоти. Много малко банки са склонни да финансират проект, пък бил той и много добър и обещаващ добри печалби на собственика си.

При всички случаи, ако въобще се съгласят, ще искат обезпечение под формата на имот. Този вариант също не е лош за теб, поради простата причина, че оставаш независим и може да осъществиш замисъла си без да се налага да делиш печалбата с други инвеститори, които да се бъркат в дейността на компанията ти.

Сигурно има и някакъв среден път, комбинация от начини за финансиране. 

Например като събереш средствата за проекта от семейството си, като направиш всички инвеститори и съмишленици. Но не мисли, че това е лесна работа. Дори и роднините си трябва да убедиш, че идеята и проекта са толкова добри и надеждни, че си струва да се инвестира в тях. От опит знам, че това е много трудно.

Моите идеи, които съм осъществявала в периода от 25 години, в повечето случаи са били подлагани на жестока критика от роднините, но това винаги е било от полза, защото така виждах недостатъците на идеите си. И естествено правех каквото съм си намислила, но със съответните корекции направени съобразно НЯКОИ от мненията на близките ми хора.

Всъщност искам да кажа, че е добре да се вслушваш в съветите от своите, които ще се опитат да те откажат от идеята, но НЕ ПОЗВОЛЯВАЙ това да попречи на осъществяването й. 

 

Първи уроци по оцеляване и забогатяване - III

И сега, да предположим, че вече си направил всичко, описано дотук и решаваш, че ЗАПОЧВАШ!

Надали изобщо е за споменаване, но твоята настолна книга ТРЯБВА да е БЮДЖЕТА на начинанието ти. Изпълнението е изцяло подчинено на предвидените в отделните дейности пари и нито стотинка повече!

Но, ще кажеш, това е ново и неизвестно  за теб и много е възможно да се получат издънки. И както си предвидил за старта 1000 лева, изведнъж стават 1500! Непредвидени!

Какво правиш тогава?

Ако това се случи на старта  е много, ама много обезпокоително. И  задължително ще доведе до срив на всички останали пресмятания и допускания от финансово естество.

Естествено е НАЛОЖИТЕЛНО преработка на целия бизнес план в частта му финансови потоци. Финансовите потоци са отделните парични средства, които са необходими за различните дейности в плана, които ще направят твоята идея действителност.

Това действие – преработка на финансовия план - е ДОПУСТИМО не повече от  два пъти през периода на изпълнение на идеята ти.

Ако това се случи в началото, то неминуемо ще отнеме средства от следващите действия, водещи към успешното завършване на плана. А това може да осакати цялостния  облик на идеята.

Ако превишаването на бюджета се случи в края на дейностите, има опасност от провал на всичките ти усилия и положения труд за превръщането на идеята в действително предприятие, при това работещо!

Затова, стриктното спазване планирания бюджет е абсолютно ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!

В противен случай, ако предвидените средства не са достатъчни при изпълнението на задачите по осъществяване на идеята ти, ТРЯБВА да търсиш ДОПЪЛНИТЕЛНО финансиране.

В предишната публикация можеш да видиш източниците за финансиране:

-          Близки роднини или приятели

-          Инвестиционен фонд

-          Банка

Може би близките хора ще са склонни да се бръкнат за още пари?!

Но нито Инвестиционния фонд, нито Банката могат лесно да бъдат убедени да отпуснат допълнителни средства за проекта ти.

Освен ако причината за преразхода е извън цялостната дейност по реализиране на идеята. Като например земетресение или нещо подобно.

Във всички останали случаи ти поемаш преразхода със собствени средства.

Бизнес план

Как да направиш собствен бизнес план I

Имам пред вид да направиш бизнес план със собствени сили. Или как виждаш идеята си облечена в действия и пари.

Например:

Искаш да започнеш да правиш и продаваш чанти.

Първата стъпка е да уточниш вида и моделите на продуктите.

Пазарски , Дамски, Мъжки, Детски, Спортни или някакви други? От колко модела ще се състои продуктовата гама?  Каква ще е производствената програма на фирмата или казано по-просто по колко броя чанти се предвижда да се произвеждат от модел?

Със сигурност, когато ти дойде музата за такава дейност, вече имаш идея и точно какви чанти ще правиш.  Да кажем, избрал си да правиш спортни чанти.  И си преценил, че можеш да организираш производството на 10 модела  - 5 ранички и 5 спортни сака.

Самото разработване на моделите може да се поръча на дизайнер или, ако имаш уменията, можеш да ги конструираш сам. Разбира се разходът за разработката трябва да се включи във финансовия план на идеята. Независимо, че ти можеш да си направиш цялостното проектиране на 10-те модела.

Когато имаш вече разработени моделите на чантите, можеш да конструираш отделните елементи и детайли от които се състои съответната чанта. А оттам и изчислението на необходимите материали за изработката на 1 брой, вече е много лесно.

След като вече се знаят вида и количеството на материалите за всеки модел, може да се изчисли и сумата, необходима за  покупката им.  Тази сума съставлява част от цената,  на която ще продаваш продукта си. Остава само да се прибавят и разходите за труд и енергийните разходи за изработката, както и транспортните разходи за доставките и реализацията.

Когато тази обобщена  сметка се направи още на ниво идея, ще се получи представа за общия разход за изработването на продуктите в парични средства. Трябва да прибавиш и надценката, която считаш, че е достатъчна за да се възвърнат парите, които си вложил в най-кратък срок. Така ще определиш на  каква цена ще се продава продукта ти. И ако цената е конкурентна на други подобни продукти на пазара, то начинанието си струва и можеш да започнеш да подготовката на своя бизнес план за действие.

Като обобщение:

-          Направи си максимално точна сметка на разходите за производство на продуктите, които си наумил да правиш.

-          Сравни ги с разходите за изработка на  същите или подобни продукти от други производители.

-          Направи си  изводите дали е целесъобразно да се заемаш с начинанието.

-          И ако желанието ти да го направиш е по-голямо от здравия разум, то си помисли: КАКВИ ПРОМЕНИ В ИДЕЯТА ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВЯТ ЗА ДА СЕ ПОЛУЧАТ НЕЩАТА.

Как да направиш собствен бизнес план II

Конкретно проучване преди разработката на бизнес плана

Избрал си продукта, който ще правиш и продаваш. Всички проверки за изгодното му производство и продажба са дали много добър резултат и вече можеш да се насочиш към реализацията.

Преди да започнеш със същественото, обаче, направи собствено проучване дали твоят продукт има пазар?  И дали този пазар е достатъчен за да започнеш производство? Ако не е достатъчен, стоките ти ще си стоят в склада и неминуемо ще търпиш загуби, вместо печалби.

Ето и въпросите, на които трябва да намериш задоволителен отговор преди старта:

-          Колко подобни или съвсем еднакви продукти има на пазара в момента?

-          Какви са продажбите им като брой и като оборот в пари?

-          Има ли незадоволено търсене на продукта – ако има, това е моментът за твоята намеса на пазара.  Ако няма – как да промениш своя продукт така, че  да стане конкурентен на другите продукти на пазара, които ще се прицелиш да изместиш!  

Като пример – на пазара има много продукти като твоя, с ниско и средно качество, обаче евтини. Но има клиенти, които търсят и не намират  най-високо качествените продукти от този вид. Ето и нишата – по-високото качество на продукта ще доведе до задоволяване на търсенето.

-          От какви обеми продукция се нуждае пазара и можеш ли да задоволиш търсенето в случай, че продуктът ти се хареса от купувачите?

-          Можеш ли да подсигуриш необходимите материали както по количество, така и с еднакво качество, така, че продуктът ти да излиза за продан ВИНАГИ с еднакво високо качество? Ако качеството на различните партиди не е еднакво, то от това ще страдат продажбите. А и клиентите ти ще се разочароват от това и няма да купуват повече от теб!

-          И към края на проучването – ще намериш ли необходимите ти специалисти? Как и къде да ги потърсиш?

-          Какво е нивото на заплащане на този вид труд? Ако привлечеш подготвени служители от други фирми, ще можеш ли да си позволиш да им предложиш по-атрактивно заплащане от това, което имат в момента? Без да застрашиш себестойността /цената/продукта?

Резултатите от такова проучване в писмен вид е задължително да са пред очите ти през цялото време на реализацията, а и след това. Защото всеки един момент може да настъпят промени, които трябва да се отразят в писмения доклад. И да се вземат предвид веднага, след като се установят!

 И след това трябва да започнеш да описваш всички действия, които ще са необходими за постигане на целта – организация за изработване на крайния продукт. А след това и всички действия за възможно най- изгодната продажба на този продукт. /В следващата публикация/

Как да направиш собствен бизнес план III

И така да започнем да описваме всички действия, които ще са необходими за постигане на целта – организация за изработване на крайния продукт. А след това и всички действия за възможно най- изгодната продажба на този продукт. 

Тук мога да нахвърлям част от действията, които са необходими за организиране  производството на чанти, например. Преди всичко предполагам, че вече имаш своята колекция от модели. И както казах по-нагоре, най-добрия вариант е да си бил в бранша за изработка на чанти. И като опитен проектант или участник в процеса на изработка, имаш амбицията да направиш свои модели, които по една или друга причина не са били обект на разработка във фирмата – производител.

Ако, обаче не си имал късмета да работиш в съответния бранш и нямаш нужния опит, то пак можеш да нахвърляш своите модели. Може би малко дилетантски, но все пак твои. И да потърсиш мнението на някой специалист, доста по-опитен от теб. И двамата да направите окончателния вариант на моделите, така, че да са красиви и удобни за производство. Това ще ти спести средства за поръчка на изцяло нова колекция от модели на професионален дизайнер.

И така, считаме, че имаме вече колекцията. В суров вид като рисунки и цветове. Какво правиш след това?

  1. Чертаеш детайлите и правиш кройките, или поръчваш някой да ги направи.
  2. Описваш всички допълнителни материали и аксесоари към всеки модел.
  3. Описваш технологията или с други думи начинът на изработване на моделите – например:  разкрояване, зашиване стъпка по стъпка , сглобяване и прикачване на аксесоарите, контрол на качеството след окончателното завършване на модела.
  4. Преценяваш времетраенето на всяка технологична операция. Можеш да ползваш готови разработки на от други производители, или да направиш замерване на времето, в процеса на пробна изработка на определен модел.
  5. Тук вече идва редът на разценката за труда на работника, който ще изпълнява самото изработване. Т.е. колко лева ще струва всяка минута работа по съответния модел чанта. Ще трябва да се съобразиш с нивото на заплащане в бранша на приблизителни същите технологични операции. Ако надцениш труда за изработка, ще оскъпиш продукцията. Ако подцениш труда, т.е. плащаш по-малко от средното заплащане, няма да намериш работници, които да работят при такова ниско заплащане.  Тези изчисления ще ти дадат възможност да предвидиш броя на работниците, които ще са необходими за изпълнение на  Производствената програма.
  6.  Към разходите на труд трябва да се добавят и операциите по контрола на качеството, опаковката и всичко, което има значение за окончателното завършване на всеки продукт /чанта/.

Дотук си предвидил всички разходи свързани с производството. Но твоите служители ще трябва да имат работно място, т.е. трябва ти работно помещение. И свързаните с поддръжката му разходи – наем /ако помещението не е твое/, разходи към доставчиците на енергия, вода, отопление, разходи за поддръжка и почистване и ако се сещаш за още разходи можеш да ги прибавиш към сметката.

И идва ред на доставчиците на материали. Ако си бил в бранша, знаеш доста търговци, от които можеш да договориш купуването на всички необходими материали. Но ако трябва да ги проучваш един по един, ще се наложи и такъв разход да се предвиди.

И дойдохме до предвиждане на разходите за реализацията на продуктите ти на пазара. Тук се включват усилията ти /или на екипа ти от търговци/ за първоначално договаряне на доставки в търговските обекти. И последващо поддържане интереса на тези търговци към продуктите ти и намиране и развиване на нови пазари.

Сигурно ще намериш и още непредвидени разходи в процеса на разработката, които да включиш в сметката. Съветвам те да се съобразиш с всичко необходимо като средства за да нямаш изненади в процеса на реализация.

И ако всичко е предвидено и изчислено в разходната част на плана ти, време е да планираш и приходите от продажбите, за да изчислиш времето за изплащане на инвестицията си. 

Какво стои в основата на началния успех на един бизнес?

И защо толкова много стартиращи компании се провалят?

Отговор на тези въпроси се опитва да намери предприемачът Бил Грос. Бил се занимава с бизнес от 12-годишен и има зад гърба си стотици основани компании – много успешни, но и много провалили се.  

Въз основа на своя опит той извежда пет фактора, които влияят върху успеха на една нова компания: 

1. Идеята.  

2. Екипът, изпълнението, приспособяването. 

3. Бизнес моделът.  

4. Финансирането. 

5. Точният момент.  

Но кой от тях има най-голямо значение?

Грос проследява влиянието на тези фактори върху успешни и провалили се компании и достига до извода, че фактор номер едно за успеха на един стартиращ бизнес е:

ПОДХОДЯЩИЯТ МОМЕНТ

На второ място е:

ЕКИПЪТ И ИЗПЪЛНЕНИЕТО

Чак след това се нарежда:

 ИДЕЯТА

и това е едно от най-изненадващите заключения.

Оказва се, че сама по себе си идеята не е толкова важна, ако не е реализирана в подходящия момент.

На четвърто място е:

БИЗНЕС МОДЕЛЪТ, а

ФИНАНСИРАНЕТО

има най-малко влияние върху началния успех на една компания.  

Latest comments

09.11 | 19:52

Здравейте,

Имате ли нужда от спешен заем, за да разрешите финансовите си нужди? Ние предлагаме заеми, вариращи от 2 000,00 до 100 000 000,00, ние сме надеждни, мощни, бързи и динамични, без кредитна

07.11 | 20:35

Фирма за заем Sky Wealth, ние даваме заеми при лихвен процент 0f 3%.

Добър ден господин/госпожо.

Ние сме частна компания и предлагаме заеми при ниски лихвени проценти, за да се определи размерът на

04.11 | 19:06

ГАРАНТИРАНА ОФЕРТА ЗА МОМЕНТАЛЕН ЗАЕМ: skywealthloanfirm@gmail.com

04.11 | 18:59

Фирма за заем Sky Wealth, ние даваме заеми при лихвен процент 0f 3%.

Добър ден господин/госпожо.

Ние сме частна компания и предлагаме заеми при ниски лихвени проценти, за да се определи размерът на

Share this page